Sladký nektár na dlhé zimné večery – domáce ríbezľové víno. Ako na to?

Máte doma na záhrade kríky ríbezlí, ktoré nestíhate oberať a už vôbec nie všetky pojesť? Zavárať vás nebaví, džemov máte plnú pivnicu a neviete, čo so sladkými, čiernymi či červenými ríbezľami? A čo tak skúsiť si pripraviť domáce ovocné víno? Nie je to až tak náročné a výsledok vám za tú prácu rozhodne stojí.
Čo k tomu treba?
2,5 kg ríbezlí
2,7 l vody
900 g kryštálového cukru
vínne kvasinky
Ako na to?
Najlepšie je, ak zmiešate červené ríbezle s čiernymi. Nie však hocijako. Ideálny pomer je, ak sú v prevahe červené ríbezle a len približne 10 % tvoria čierne. Tie sú tam v podstate iba na dochutenie. Ríbezle poriadne umyte, uložte a nechajte 4 dni kvasiť. Nezabudnite ich však párkrát denne navštíviť a pomiešať. Po 4 dňoch všetko prelisujete cez plátno. Čistú šťavu zlejete a precedíte cez sitko.
Následne príde na rad cukor. Ten rozpustíte vo vode na sporáku, prilejete precedenú šťavu z ríbezlí a všetko spolu to prelejete do demižóna. Na druhý deň pridáte vínne kvasinky. Potom už len demižón uzavriete kvasnou rúrkou a necháte ho čarovať. Vykvasené víno následne prelejete do čistého demižóna a znova uzavriete kvasnou rúrkou. Päťlitrový demižón by mal byť plný. Necháte postáť 1 až 2 týždne. Potom už hotové ríbezľové víno prelejete do fliaš, poriadne zazátkujete a odložíte na chladné miesto, kde už bude iba čakať na to, aby ste si na ňom pochutnali.
Ovocné vína (v podstate akéhokoľvek druhu) dokážu byť výbornými spoločníkmi v zime, v lete a prakticky kedykoľvek. Nielenže je toto víno chutné, ale tým, že ste ho vyrobili sami doma je aj originálne a určite zaujme každú vašu návštevu. Tým, že je tak dobré a sladké sa však často stáva, že tej návšteve zachutí až príliš. A preto opatrne. Dobre viete, že po sladkom alkohole sa na druhý deň prebúdza najťažšie.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s